Kouřový opar na velkoměstem USA (doporučuji zvětšení snímku) |
Lidé, kteří mají vysoký nebo nízký tlak, ale také pacienti se srdečním infarktem nebo mozkovou příhodou, trpí za bouřek a deště.
Kdo špatně spí nebo má problémy s koncentrací, reaguje citlivě na teplé fronty.
Lidé, kteří mají zhojená zranění, nebo jsou po amputaci končetin, reagují citlivě na chlad a vlhko. To poslední se dá možná vysvětlit tím, že elektromagnetické bouřkové vlny a blížící se tlakové níže ovlivňují naši mozkovou aktivitu a zánětlivé procesy v našem těle mohou zesílit.
Vitamin C
Vitamin C zlepšuje přizpůsobivost na prudké změny počasí. Příslušné preparáty jsou většinou zbytečné, dbejte hlavně na to, abyste jedli denně kousek syrové zeleniny a ovoce ve slupce (slupka chrání vitamin C před zničením). Dávejte tedy přednost jablkům, kiwi, banánům, citronům, pomerančům a grapefruitům.
Magnézium - hořčík
Tento prvek pomáhá při bolestech hlavy, které zavinily změny teploty vzduchu. Teplý jižní vítr vanoucí přes hřebeny pohoří, ve střední a západní Evropě je nejznámější fén vanoucí přes Alpy do Tyrolska a Bavorska v Německu. Pokud jste např. na dovolené v této oblasti, a jste na změny počasí citliví, sledujte předpovědi počasí a pár dní před očekávanou změnou počasí si dejte přírodní magnézium.
Zázvor funguje na serotonin
Hlavní účinná látka kořene zázvoru je gingerol; tato látka funguje jako protihráč lidské transportní látky serotoninu. Vykolejení v hospodaření tohoto hormonu může způsobit trávící potíže, kolísání nálady, bolesti hlavy a skleslost. Metabolismus serotoninu reaguje citlivě na prudké změny počasí a na fén (horký jižní vítr).
Můžeme si udělat čaj z pomletého zázvoru, ale není to žádná lahůdka... Lžičku pomletého zázvoru přelijeme šálkem vařící vody, necháme 10 minut přikryté stát, pak přecedíme a můžeme pít. Zázvorové preparáty jsou také vhodné. Může pomoci také chroupání zázvorových keksů.
Asi 20 % lidí trpí přecitlivělostí na počasí.
Recept s obsahem mletého zázvoru:
Domácí jednoduchá směs francouzského koření - Quatre Épices.
Ingredience:
1 díl nastrouhaného muškátového oříšku
1 díl pomletého zázvoru
1 díl pomletých hřebíčků
2 díly bílého pepře
Příprava:
Smíchat koření dohromady a uskladnit ho ve tmě a chladnu ve vzduchotěsně uzavřené skleničce.
Každá kuchyně se vyznačuje svojí směsí koření. Indická kořením Karí, Čínská směsí pěti koření, Japonská směs sedmi koření atd. Francouzská kuchyně má svoji vlastní směs Quatre Épices, které se používá nejenom do pečiva, sladkých pokrmů, lívanců a omelet, ale také do pokrmů z mletého kuřecího, králičího, vepřového masa, zvěřiny a různých paštik atd.
Koření má své kořeny ve Středověku, kdy ne mnoho se jich dostalo do středozemí a jejich královských dvorů a které by vydrželo několik měsíců skladování.
Dnešní kulinářský vývoj francouzské kuchyně používá více a více čerstvých bylinek a směs koření Quatre Épices je pozůstatek dávných dob, kdy obchod s kořením byl nesmírně důležitý k ochucení francouzských pokrmů.
Pokračování a mnoho dalších receptů najdete na webu NAŠE KUCHYNĚ!
Zdroj: sociální sítě facebook